burgemeester Aboutaleb geeft startsein voor de Sea Ranger Service in M4H

30 augustus 2016 – Op vrijdag 2 september zal burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb samen met Allard Castelein, president-directeur Havenbedrijf Rotterdam, het startsein geven voor de Sea Ranger Service; een uniek project in Merwe-Vierhavens (M4H) in Rotterdam dat vanaf zomer 2017 werkloze Rotterdamse jongeren door voormalig marinepersoneel laat opleiden als Sea Rangers. Na hun opleiding gaan deze Sea Rangers op ‘wereldtournee’; ze worden uitgezonden om voor overheden beschermde zeegebieden te beheren.

De Sea Ranger Service is een nieuw internationaal initiatief om beheer en bescherming van de wereldzeeën op grote schaal te realiseren, alsmede jeugdwerkloosheid te bestrijden en re-integratie van marinepersoneel te ondersteunen. Wat het project baanbrekend maakt is de multidisciplinaire aanpak en het feit dat de Sea Ranger Service als social enterprise handhaving op zee en natuurbescherming bedrijfsmatig inzet, op contractbasis voor overheden.

“Als ik nu jong was geweest, wist ik het wel. Dan zou ik alles op alles zetten om Sea Ranger te worden. Het lijkt mij een droombaan.” – Burgemeester Aboutaleb

Bescherming van de wereldzeeën en oceanen is noodzakelijk om onze voedselvoorraad zeker te stellen en bijzondere marine ecosystemen in balans te houden. Overbevissing, illegale visserij, (plastics) vervuiling en afname van biodiversiteit zijn wereldwijde problemen die vragen om ambitieuze en schaalbare oplossingen.

Het eerste expeditieschip van de Sea Ranger Service zal op 2 september gepresenteerd worden tijdens de Wereldhavendagen in de M4H. Op die dag zal ook het startschot worden gegeven voor de bouw van het Dry Dock; een nieuwe circulaire scheepswerf waar de Sea Ranger Service haar patrouilleschip de komende maanden zal afbouwen.

“Met de Sea Rangers gaan we jongeren en veteranen nieuwe kansen bieden en tegelijkertijd een gezonde en veilige zee waarborgen. Een win-win-win situatie.” – Wietse van der Werf, initiatiefnemer

De Sea Ranger Service realiseert de bouw van de scheepswerf Dry Dock in samenwerking met gebiedscoöperatie Marconia; een initiatief dat de komende tien jaar op een voormalig rangeerterrein van 30.000m2 in M4H een openbare experimenteerruimte creëert voor vernieuwers uit het bedrijfsleven, overheid, kennisinstellingen en burgers.