langzaamverkeersbrug tussen Charlois en de Waalhaven boulevard feestelijk geopend

Foto door Jan van der Ploeg.

22 maart 2016 – Wethouder Pex Langenberg, Ronald Paul, COO Havenbedrijf Rotterdam N.V. en Marianne Kleijwegt, weduwe van de internationaal befaamde beeldende kunstenaar Gust Romijn hebben vandaag de stalen brug over het havenspoor tussen Waalhaven Pier 3 en de wijken Wielewaal en Oud-Charlois feestelijk in gebruik genomen. Hiermee is een lang gekoesterde wens van de bewoners in vervulling gegaan.

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft de langzaamverkeersbrug tussen Charlois en de Waalhaven boulevard recentelijk aangelegd. Met de realisatie van deze brug is het stadshavensgebied weer een parel rijker. Bewoners genieten zo van een recreatieve route van het Zuiderpark tot aan de Waal-Eemhaven. De woonwijken Oud-Charlois, Wielewaal en Pendrecht krijgen hierdoor fysiek toegang tot de havenfronten. De brug is toegankelijk voor voetgangers, eventueel met de fiets aan de hand. De kades en het water ter hoogte van de fotogenieke pier 3 vormen met deze verbinding meer onderdeel van de openbare ruimte van de stad. “Dit is de plek waar we stad en haven fysiek met elkaar verbinden.” aldus wethouder Langenberg.

Voordelen

Voor bewoners in de nabije omgeving is deze ontwikkeling een mooie recreatieve meerwaarde. En de medewerkers van de bedrijven aan de Waalhavenboulevard krijgen een betere Openbaar Vervoer aansluiting. De langzaamverkeersbrug brengt namelijk de begin/eind tramhalte Boergoensevliet / Brammertstraat (Lijn 2) op loopafstand. Bewoners van Charlois kunnen hierdoor gemakkelijker op en uitstappen bij bushalte 72 aan de Waalhaven oostzijde.

Gust Romijn

Het is een diep gekoesterde wens van het gebied Charlois om de brug te vernoemen naar de overleden internationaal befaamde beeldende kunstenaar Gust Romijn. Romijn heeft op steenworp afstand van de brug zijn atelier gehad in een oude monumentale boerderij aan de Kromme Zandweg 110. Het is dan ook de bedoeling dat de naam van de overleden kunstenaar aan de brug zal worden verbonden. Hiertoe ligt inmiddels een verzoek bij de Straatnamencommissie van de gemeente Rotterdam. Gust Romijn (1922-2010) was lid van de ‘Venstergroep’ en docent aan de Rotterdamse Willem de Kooning Academie.

 

Met dank aan…

De aanleg van de nieuwe brug is mede mogelijk gemaakt door het programma Bestaand Rotterdams Gebied (BRG). De Rotterdamse haven is reeds uitgebreid met Maasvlakte 2 om de beste haven van Europa te blijven. BRG investeert in een groenere en schonere Rotterdamse regio. Alleen als mensen hier prettig kunnen wonen en werken is groei van de haven mogelijk. Daarom investeert programma Bestaand Rotterdams Gebied met de omgeving en partners in een groene en schone leefomgeving. Zo gaat economische groei hand in hand met kwaliteit van de Rotterdamse regio.