nieuwe initiatieven in Aqua Dock, dé proeftuin voor drijvend bouwen

30 augustus 2016 – Tien maanden na het openen van Aqua Dock bij RDM Rotterdam in het Rotterdam Innovation District is het tijd voor een update over nieuwe initiatieven bij deze proeftuin voor drijvend bouwen.
 
Drijvende padelbaan
Stichting Drijvende Sportlocaties en de Gemeente Rotterdam realiseren in Aqua Dock
 een drijvend sportveld voor racketsport ‘Padel’, de snelstgroeiende sport in Nederland van het moment. Het Aqua Dock is het drijflichaam waarop de padelbaan wordt geplaatst, hierdoor ontstaat er een unieke, sportieve plek midden in het stadshavensgebied. Rotterdam heeft beperkte beschikbare recreatieve locaties, maar meer dan genoeg water. De drijvende padelbaan is een goed voorbeeld van hoe je door slim om te gaan met het aanwezige wateroppervlakte in de binnenstad extra buitenruimte kan creëren en zo de positieve tendens als woonstad kan versterken.

Gedurende drie dagen worden er door Padel Service Nederland demonstraties en clinics verzorgt. Wil jij weten hoe makkelijk het is om de sport ‘padel’ op te pakken? Kom dan tijdens de Wereldhavendagen naar RDM Rotterdam en dan begrijp je dat de opmars van padel niet te stuiten is.
 
Schaikmatten van Schaik
Vanaf deze week worden twee drijvende varianten van de Schaikmat getest bij Aqua Dock. De matten zijn machinaal geperste matten van rijshout en hebben meerdere toepassingen. Zo kunnen ze dienen als oeverbescherming, als drijvend eiland en als schutting/geluidswal. De matten die bij Aqua Dock getest worden zijn beplant. Met de testen wordt inzicht verkregen in hoe de Schaikmatten zich gedragen in relatief zware omstandigheden. Daarnaast wordt gekeken of de vegetatie in stand blijft en welke vegetatie het beste bestand is tegen brak water. De matten zullen een jaar lang bij Aqua Dock getest worden en kunnen tijdens de Wereldhavendagen op 3 september bezichtigd worden.
 
Wereldhavendagen
Beide nieuwe initiatieven zijn tijdens de Wereldhavendagen te bezoeken en te bekijken. En ze zijn makkelijk te bereiken via de watertaxi pendeldienst tussen M4H en RDM op zaterdag 3 september. D
us kom vooral langs!