ontwikkelen, testen en demonstreren in Aqualab

12 mei 2015 – In het vorige maand geopende Aqualab op de campus van RDM Rotterdam, ontwikkelen, testen en demonstreren innovatieve bedrijven prototypes en producten. Aqualab werd op 23 april geopend door Wijnand van den Brink, directeur Instituut voor de Gebouwde Omgeving van Hogeschool Rotterdam, en Bert Hooijer, directeur RDM CoE.

Aqualab is het waterloopkundig laboratorium van Hogeschool Rotterdam. Het lab bevindt zich in Innovation Dock op de campus van RDM Rotterdam. De innovatieve bedrijven – van start-up tot multinational – ontwikkelen, testen en demonstreren vaak samen met het op de campus gevestigde onderwijs. Zij maken dan gebruik van de hier aanwezige faciliteiten. Aqualab vormt hierop de nieuwste aanvulling.

Het lab wordt gebruikt door technische opleidingen van Hogeschool Rotterdam, zoals Civiele Techniek en Scheepsbouwkunde, maar kan ook gehuurd worden door andere kennisinstellingen en bedrijven. De TU Delft, die zich binnenkort in Innovation Dock vestigt met een roboticalab, zal Aqualab gaan gebruiken om zwermen onderwaterrobots te testen.

Aqualab
Aqualab bestaat uit een bassin van 20x10x1 meter. Voor- en achterin zijn steenkorven met Doorniks breuksteen gepositioneerd, die functioneren als golfbreker. Het golfschotsysteem bestaat uit een stalen frame en wordt aangestuurd middels een MCC. Er is een frequentie mogelijk tussen 0 en 2 Hz (stapafstand 0.001 Hz) en een maximale uitwijking amplitude 145 mm (stapafstand 1 mm). Hiermee kunnen in de praktijk golven worden gecreëerd tot ca. 15 cm bij 50-70 cm waterstand. Er mag maximaal 70 cm water in het bassin. Het reservoir biedt ruimte om voor 15 cm water in het bassin op te slaan. Het vullen van het bassin met 2 pompen gaat met ca. 35 l/s. Dit betekent dat het bassin zich met ca. 1 cm per minuut vult. Bedrijven die gebruik willen maken van Aqualab kunnen contact opnemen met Jeanet Niessler via j.niessler@hr.nl of 010 – 794 6817.

TU Delft
Op de campus gaan Hogeschool Rotterdam, het Albeda College en de TU Delft in onderzoek en onderwijs samenwerken op het gebied van robotica. Aqualab en een afgescheiden deel van het buitenwater van de Dokhaven bieden de ideale mogelijkheden om zwermen onderwaterrobots te testen. Toepassingen van deze robots liggen bij de inspectie van de haven, seismische metingen in de offshore en inspectie van boorplatforms.