Rainmaker gevestigd in Rotterdam Innovation District

High-tech bedrijf produceert water-uit-wind-producerende windmolens; dé oplossing voor waterschaarste

Dinsdag 31 mei, Rotterdam – Rainmaker Worldwide opent vandaag zijn productie- en R&D-locatie in het Innovation District in Rotterdam. De locatie kan 200 water-uit-wind-producerende windmolens per jaar bouwen. Met als resultaat op korte termijn: 30 arbeidsplaatsen in de hightech maakindustrie. Wethouder Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid en Economie): “Innovatieve maakindustrie met internationale impact. Dat is een aanwinst voor de stad.“

 Maatschappelijk en economisch potentieel
Ronald Prins, directeur Ruimtelijk-Economische Ontwikkeling bij gemeente Rotterdam, verrichtte de opening door het eerste glas schoon water op te leveren. Met dit startschot was de weg vrij voor Rainmaker om te starten en de bestellingen uit Jamaica, India en Egypte direct in productie te nemen. Rainmaker, een Canadees-Nederlands bedrijf, levert oplossingen voor waterschaarste door water uit wind te halen en door zuivering van water, beide volledig 100% duurzaam geproduceerd.

Waarom Rotterdam? De technologie en kennis is hier ontwikkeld en aanwezig. Het systeem is zo ontwikkeld dat het in 3 – 40 foot containers past. Aangezien Rotterdam een van de grootste containerhavens is in de wereld kan het van daaruit eenvoudig en efficiënt over de hele wereld worden verscheept. Waterschaarste is in grote delen van de wereld een groot probleem. Technologie draagt in Nederland bij aan het recyclen van ‘waste water streams’. Hiervoor is ook een markt in Nederland en omgeving. Denk bijvoorbeeld aan reststromen bij olie en gaswinning, voedselindustrie, brouwerijen en bottelaars, etc.

De zegen én hulp van het Rotterdamse publiek-private programma VET heeft Rainmaker al. VET staat letterlijk voor Versnellen Economische Transitie en is een programma van zeven Rotterdamse partners om initiatieven van bedrijven en ondernemers die bijdragen aan een sterke, schone en circulaire economie in de regio Rotterdam naar de volgende stap te brengen.

Investeerders
De vestiging van Rainmaker in Rotterdam is daarnaast mogelijk gemaakt door een investering van zowel Canadese als Nederlandse investeerders, waaronder Icos Capital [venture capital voor cleantech industrie] en het Europese SOFIE-fonds [revolverend investeringsfonds] dat zich specifiek richt op duurzaamheid en innovatie in de Rotterdamse Stadshavens. Wethouder Maarten Struijvenberg is enthousiast over de vestiging: “Rainmaker en Rotterdam zijn een perfecte match. Innovatie, maakindustrie en een internationale impact, midden in het Innovation District. Voor mij is het bovendien het bewijs dat onze inzet door verschillende programma’s zoals VET (Versnelling Economische Transitie, red.), Stadshavens Rotterdam en het SOFIE-fonds, loont. Inzet die zich bovendien vertaalt in werkgelegenheid in de maakindustrie.”