plasticsoep in de Lekhaven

De pilot ‘Shoreliner’, ‘onderdeel van het project Port Waste Catch van het Havenbedrijf Rotterdam voorkomt ophoping van afval in de haven

1 september 2016 – Komend weekend staat Rotterdam weer in het teken van de Wereldhavendagen. Dit jaar is het thema ‘The Smartest Port’. Diverse bedrijven delen innovaties die de Rotterdamse haven veiliger, slimmer, efficiënter, en duurzamer maken. Zo ook Tauw. Tauw is een Europees advies- en ingenieursbureau met een sterke positie in milieuadvies en de duurzame ontwikkeling van de leefomgeving. Met hun pilot ‘Shoreliner’ testen ze hoe de plastic soep in havens gevangen én duurzaam verwerkt kan worden.

Schone taluds in de haven
‘Shoreliner’ is een samenwerking van Tauw, TenCate Geosynthetics, Dow Chemical en JP Schilder BV in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam. Een innovatie die drijfafval uit de haven vangt zodat het niet in zee terechtkomt. De Lekhaven in het Merwe-Vierhavensgebied (M4H) is een uitstekende proeftuin voor deze pilot. De ‘Shoreliner’ voorkomt afval in de haven. Het ‘gevangen’ plastic afval wordt vervolgens gerecycled.

Doordat de wind het afval in de ‘val’ blaast, kan op een duurzame manier (zeer weinig energie nodig) een betere waterkwaliteit gerealiseerd worden. Als uit afvalanalyse blijkt dat de afkomst van het afval herleidbaar is, kan watervervuiling bij de bron worden voorkomen.

Paul Stook, projectleider bij Tauw, is enthousiast over de pilot: ‘Super dat we de mogelijkheid krijgen om deze innovatie te testen in de Lekhaven. Het komende jaar monitoren we de resultaten, zodat het concept wellicht nog verder verbeterd kan worden.’

Kom dat zien!
Op zaterdag 3 september zijn er verschillende fietsroutes georganiseerd in Merwe-Vierhavens (M4H) als onderdeel van Fabrique Mozaïque. De gidsen nemen u mee op ontdekkingstocht door het gebied en geven graag een toelichting op locatie van Port Waste Catch. Starttijden routes: 12.00 en 15.00 uur. By Night om 22.00 uur. Locatie: terrein FRUITVIS en Uit Je Eigen Stad, Marconistraat 39, Rotterdam Deelname: routes € 10 p.p. (inclusief gebruik fiets). Duur per tour: 2,5 uur. Tickets: via de webshop. Of stap aan boord van de Gemini 2.Je koopt een dagpas voor zaterdag 3 september, zodat je de hele dag kunt genieten van het vervoer over water vanaf het ss Rotterdam naar RDM en M4H en weer terug naar het ss Rotterdam. De dagpassen zijn aan boord te verkrijgen.