’s werelds eerste inklapbare verkeerslicht aan de Waalhaven

8 oktober 2015 – Op de kruising Doklaan/Waalhaven Noordzijde staat ’s werelds eerste inklapbare verkeerslicht. Deze zogenoemde ‘klappaal’ is ontwikkeld in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam en in samenwerking met de gemeente.

Verkeersborden op kruisingen worden wel vaker uitneembaar gemaakt, maar verkeerslichten kunnen dat niet, want die zijn aangesloten op elektronische systemen.

Onder de grond
Op het gevaarlijke kruispunt op de Waalhaven Noordzijde zou een traditioneel exemplaar op de middenberm in de weg staan van de exceptionele transporten van de stukgoedbedrijven die daar langskomen. De paal kan nu met de hand neergeklapt worden en komt dan in een opvangbak onder de grond te liggen. Vervolgens wordt er een deksel op gelegd zodat het transport er overheen kan rijden. Een speciaal transport gaat alleen met een hiervoor aangevraagde vergunning over de weg. Hierbij zijn ook verkeersregelaars aanwezig die het verkeerslicht naar beneden kunnen klappen.

Herontwikkeling Waalhaven
De klappaal maakt deel uit van de herontwikkeling van de Waalhaven Oostzijde om het verstigingsklimaat van de haven te verbeteren den relatie stad en haven te bevorderen.