veilig fietsen tussen de vrachtwagens

Nu ook OV-fiets bij Marconiplein

7 december 2016 – Merwe-Vierhavens (M4H) is aangewezen als pilot fietsvriendelijke bedrijventerreinen. Dit gebied transformeert van havenindustrie naar maakstad. De haven groeit hier langzaam uit tot een nieuw woon- en werkgebied, op een steenworp afstand van de Rotterdamse binnenstad. Een geweldige ontwikkeling, maar daarvoor moeten nog wel de juiste condities geschapen worden. Onder andere een fijnmazig netwerk voor fietsers en voetgangers, meer groen en ruimte voor recreatie, goede verlichting en bewegwijzering. Maar voorlopig is het een gebied in transitie en zijn er nog volop havenactiviteiten. Veilig fietsen tussen de vrachtwagens, dat is de uitdaging.

Uitvoeringsplan fiets M4H
Om fietsgebruik te kunnen laten groeien is meer ruimte nodig voor de fiets. Dit betekent onder andere dat fietspaden verbeterd en meer stallingen gerealiseerd moeten worden. Om fietsgebruik te stimuleren, krijgen tweewielers meer ruimte en een beter zichtbare plek in het verkeer. Ook het verleiden van werkgevers in het gebied om hun werknemers tot fietsen aan te sporen is een van de maatregelen. En om meteen de daad bij het woord te voegen worden nog dit jaar fietsparkeren voor 50 fietsen bij het Keilepand en parkeer faciliteiten voor nog eens 12 fietsen bij de watertaxi halte Keilehaven gerealiseerd. En dat niet alleen…

Met de OV-fiets pierewaaien in M4H
Vanaf begin december is Marconiplein een uitgiftepunt van de OV-fiets. Met de komst van dit fiets-deelsysteem is de bereikbaarheid van M4H meteen al flink verbeterd. Met de OV-fiets zorgen we dat er betere mogelijkheden komen om bestemmingen in M4H te bereiken vanaf het stedelijke Openbaar Vervoer. Met de introductie van OV-fietsen bij Marconiplein breidt de RET zijn rol als vervoerder uit met die van mobiliteitsmakelaar. Zo kan je op de gratis RET real time app – behalve je reis plannen – ook zien of er nog OV-fietsen beschikbaar zijn.

Hoe werkt het
De OV-fietsen kunnen met een persoonlijke OV-chipkaart gehuurd worden als er een OV-fietsabonnement op staat (eenvoudig online af te sluiten). Vanaf 1 januari betaalt de reiziger geen abonnementskosten meer voor de OV-fiets. Een fiets huren kost dan 3,85 euro per 24 uur. Meer informatie over de OV-fiets is te vinden op www.ret.nl/ovfiets.

Ambities
Afgelopen periode zijn al verschillende verbetering voor fietsers gerealiseerd, onder andere bij de Marconistraat. Vanaf 2017 zal verder worden geïnvesteerd in kleine maatregelen met groot effect om M4H fietsvriendelijker te maken. Denk hierbij aan een samenwerking met deelfiets-aanbieders en verbetering van de fietsparkeer faciliteiten op de Van Helmontstraat en de Keileweg. En op de langere termijn zal er ook in de straten meer ruimte voor de fiets worden aangelegd, om veilig en comfortabel door het gebied te kunnen rijden.