wereldprimeur: Rotterdamse robot in M4H print romp prototype onderzeeboot

8 februari 2016 – Vrijdag 5 februari 2016 heeft René Ritmeijer, directeur SuGu Advanced Manufacturing | 3D-Robotprinting, de eerste 3D geprinte romp van onderzeeboot overgedragen aan opdrachtgever Filip Jonker, CEO Ortega Submersibles. De overdracht is een bijzondere stap in het proces tot het assembleren van het prototype van de tweezits onderzeeboot. De overdracht vond plaats in het SuGu Warehouse in Rotterdam.

SuGu Warehouse is de plek waar de nieuwe maakindustrie in Rotterdam versneld tot ontwikkeling komt. In het warehouse – de oude werkplaats van de E.on gascentrale – is onder meer SuGu Advanced Manufacturing | 3D-Robotprinting gehuisvest. Zij maken met behulp van een robotarm van 2 meter unieke objecten voor unieke projecten. De 3D-print technologie maakt het mogelijk om op een snelle manier prototypes te realiseren. Veelal zijn dit prototypes voor de industrie of unieke objecten voor interieur- en standbouwers.

Het vaartuig is ontworpen door Filip Jonker. De tweezits onderzeeboot met een lengte van 6 meter was een uitdaging voor 3D printing. De voordelen van het kunnen aanpassen van het ontwerp vlak voor en zelf tijdens het printen gaven bij het team van Ortega de doorslag om voor deze productietechniek te kiezen. Het team kon zich bij deze keuze beroepen op de brede en diverse ervaring van voorman Jonker. Hij stak eerder het Kanaal over met een zelf ontworpen sleepboot van cardboard en racete in een auto van keramiek.

Ortega zal de onderwaterboot die speciaal is ontworpen om onderhoudswerkzaamheden onder water, zelf verder te assembleren. Dit gebeurt later in de werkplaats op Airport Twente in Enschede.