Stadshavens
Rotterdam.

The Innovation District


Rotterdam bedenkt het, maakt het, levert het

Rotterdam heeft de grootste haven van Europa en is de achtste haven op de wereldranglijst. Maar de tijd dat schepen hun lading in hartje stad losten, is voorbij. Waar tot halverwege de vorige eeuw nog volop goederen werden overgeslagen, ontstaat nu ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. Met zijn ligging aan de rivier de Maas en de Noordzee is Rotterdam een echte deltametropool. In deze metropool realiseren marktpartijen, het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam al langere tijd maar ook de komende 20 tot 40 jaar bijzondere, innovatieve woon- en werkgebieden in Stadshavens Rotterdam waarbij de economische structuur van stad en haven verder wordt versterkt. Stad en haven staan voor grote uitdagingen op het gebied van economische groei, slimme industrie en schoon vervoer. Rotterdam is het knooppunt van energie, hightech industrie, maakindustrie en logistiek binnen het Europese continent. Rotterdam kan alleen maar groeien door zich economisch breder te profileren en gebruik te maken van zijn unieke kwaliteiten. Rotterdam bedenkt het, maakt het, levert het. Rotterdam. Make it Happen.

Ruimte voor ondernemers en investeerders

Juist dit gebied zal ook de plek worden waar de zogenaamde Next Economy (duurzame, circulaire economie, digitalisering, smart manufacturing) voor haven en stad concreet vorm zal krijgen. De oude stadshavens zijn namelijk uniek. De combinatie van innovatieruimte en continentale verbindingen vind je nergens anders. RDM Rotterdam en Merwe-Vierhavens vormen samen hét Rotterdam Innovation District. Verbonden door de rivier die Rotterdam zoveel voorspoed bracht, ligt de grootste innovatiewerkplaats van Europa. Hier ontmoeten start-ups en scale-ups elkaar in allerlei soorten en maten. In verrassende combinaties die alleen in dit innovatieve ecosysteem kunnen ontstaan. We hebben de universiteiten als TU Delft en Erasmus om de hoek; Hogeschool Rotterdam, Albeda College en het Zadkine College zijn prominent aanwezig.


Rotterdam Innovation District; platform voor bedenken, maken en innoveren

Topbedrijven uit verschillende sectoren werken samen met start-ups aan innovatieve ontwikkelingen. We bieden zowel mentale als fysieke ruimte aan deze ondernemers en investeerders, zodat zij hun bijdrage kunnen leveren aan de bloei van de nieuwe economie die hier ontstaat. Tel daarbij op de harde infrastructuur waarin de Stadshavens zijn ingebed en die de ondernemers ten dienste staat: de grootste haven (naast de deur), de vierde luchthaven (twintig minuten met de trein), het dichtste treinennetwerk (HSL), de best onderhouden wegeninfrastructuur van Europa, een glasvezelnetwerk én een goed geolied metro, tram- en bussysteem. Kortom: u staat hier voortdurend digitaal en fysiek in contact met de wereld.

Grootste innovatiewerkplaats van Europa

Op dit fundament nodigen wij u uit om samen de versnelling mogelijk te maken. Wie in Stadshavens Rotterdam Innovation District investeert, krijgt de ruimte, mag experimenteren, en vindt een platform voor bedenken, maken en innoveren. Kortom, alles komt hier samen. Start-ups en multinationals, kennisinstellingen en studenten, onderzoek en onderwijs. Het delen van kennis, het samen innoveren en het tot stand brengen van onverwachte crossovers. De gebieden Merwe-Vierhavens en RDM Rotterdam mogen met recht de grootste innovatiewerkplaats van Europa genoemd worden!

Contact

Wilt u samen met ons de versnelling mogelijk maken in het Rotterdam Innovation District? Neem dan contact op met: info@stadshavensrotterdam.nl

Downloads

Bekijk hier de film van het Rotterdam Innovation District.
Download hier de glossy Stadshavens Rotterdam; the Innovation District in Nederlands en Engels.
Download hier het position paper Rotterdam Innovation District (alleen in het Engels).
Download hier de factsheet over het Rotterdam Innovation District (alleen in het Engels).

innovation district
Erasmus
Centre of
Entrepreneurship
(ECE)
TU Delft
Yes!Delft
Erasmus MC
Cambridge
Innovation
Center (CIC)
Erasmus
Universiteit
Rotterdam
(EUR)
Rotterdam
School Of
Management
Venture
cafÉ
Foundation
InHolland
Rotterdam
Clean
Tech
Delta
Innovation
Quarter
Scheepvaart
& Transport
College (STC)
Hogeschool
Rotterdam
Zadkine
Albeda
College
Innovation
Dock
RDM
Rotterdam
Rotterdam
Science
Tower
Stadshavens Rotterdam is een samenwerkingsverband van gemeente Rotterdam en Havenbedrijf Rotterdam N.V. De stadshavensgebieden Merwe-Vierhavens (M4H) en RDM Rotterdam vormen samen het Rotterdam Innovation District. Samenwerkende partijen trekken gezamenlijk op om in dit gebied innovaties te versnellen.